Scheiden! Maar wat te doen met de gezamenlijke hypotheek?

 

Jullie besluiten te scheiden en wonen momenteel in een koophuis. Er zijn verschillende scenario’s te bedenken wat je in zo’n geval kunt doen. Eén daarvan is dat één van beide ex-partners in het huis blijft wonen. Zeker voor kinderen is het fijn als zij de mogelijkheid hebben om in hun huis te blijven wonen. Scheiden heeft namelijk veel impact op kinderen en het is daarom juist voor hen beter als zij nog wel in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, naar school kunnen gaan en kunnen spelen met vriendjes uit de buurt.

 

Ook financieel gezien is het voor één van de ex-partners voordelig om in het huis te blijven wonen. Overdrachtsbelasting hoeft in zo’n geval niet betaald te worden en ook kosten voor nieuwe meubels, verf, behang en de verhuizing zelf worden bespaard. Het overzetten van de hypotheek na de scheiding is dan noodzakelijk. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Vaak zal eerst een taxateur of makelaar de waarde van het huis bepalen om zodende de rest schuld of overwaarde ten opzichte van de hypotheek te bepalen. Of te wel; Wat kost het om de ex-partner uit te kopen?

Als het financieel verantwoord is volgens de hypotheekverstrekker wordt daarna de hypotheekschuld op de blijvende bewoner wordt overgeschreven.
Vanzelfsprekend wordt ook de financiering van de restschuld hierbij geregeld. De vertrekkende ex-partner wordt ontheven uit zijn/haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Het oversluiten van de hypotheek vindt pas plaats na de scheiding.