05/06/2019 Gonny van Tussenbroek

Wat zijn de veranderingen met de Partneralimentatiewet 2020

Blog 1

 

Wat betekent de Wet Herziening Partneralimentatie? En wat verandert er in 2020?
Vanaf 01 januari 2020 wordt de duur van de partneralimentatie ingekort bij een scheiding. Vanaf dat moment geldt voor alle nieuwe scheidingsaanvragen dat er nog maar maximaal 5 jaar partneralimentatie betaald hoeft te worden.

Hoe ziet die nieuwe wetgeving er dan uit?
Eindelijk is de wijziging in de alimentatieregels een feit. Vorige week werd het wetsvoorstel van de PvdA en de VVD om de duur van de partneralimentatie in te korten aangenomen door de Senaat. De huidige, maximale duur van de partneralimentatie is 12 jaar en wordt teruggebracht naar 5 jaar (het wettelijk maximum).

Vanaf wanneer eigenlijk?
Vanaf 01 januari 2020 zal deze wet gaan gelden voor alle scheidingen die na 1 januari 2020 worden aangevraagd bij de rechtbank.

Er zijn wel drie uitzonderingen op de wettelijke regel. De nieuwe alimentatie-duur geldt echter niet in alle gevallen. Er zijn namelijk drie uitzonderingen op de wettelijke regel. Ik som ze graag voor u op:

Uitzondering 1
Ben je minimaal 15 jaar getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd dan kan je tot de AOW aanspraak maken op partneralimentatie.

Uitzondering 2
Ben je minimaal 15 jaar getrouwd en je bent ouder zijn dan 50 jaar dan heb je recht op maximaal 10 jaar partneralimentatie. Deze uitzondering is de eerstkomende 7 jaar geldig.

Uitzondering 3
De tweede uitzondering is voor stellen met kinderen onder de 12 jaar. Zijn er kinderen onder de 12, dan heb je recht is op maximaal 12 jaar partneralimentatie. De alimentatie stopt als het jongste kind 12 jaar wordt. Vanaf dat moment hoeft een moeder niet meer thuis te blijven voor de kinderen en kan zij gaan werken om in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen rechters besluiten om van de alimentatie-duur af te wijken.

Nieuwe scheidingen, nieuwe regels
De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe scheidingen. Zijn jullie al gescheiden en hebben jullie al afspraken over de alimentatie, dan blijven deze afspraken gewoon hetzelfde.

Kinderalimentatie
Voor kinderalimentatie gelden weer andere regels, de duur van de betaling van kinderalimentatie blijft ongewijzigd. Ouders zijn verplicht voor kinderen tot 21 jaar bij te dragen in de kosten van opvoeding en verzorging.

Wil je weten hoe jouw situatie er uit ziet? Of weet je niet zeker of de nieuwe wet ook voor jou geldt? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik zoek het graag even voor je uit. 

www.turn-over.net 

Telefonisch via 0499 324 328 | 06 216 777 88 (Tijdens kantooruren)
Per mail via gonny@turn-over.net